flag-ua-honoratki

                                                                       
header-sample

ВЗІРЕЦЬ СВЯТОСТІ Сьогодні вперше «Літургійним Спомином» вшановуємо священика-мученика Єжи Попєлушко, беатифікованого 6 червня 2010 року у Варшаві.

Отець Єжи Попєлушко народився в 1947 р. в селі Окопи на Білосточчині. Був капеланом, пов'язаним із "Солідарністю" та робітниками. Публічно критикував комуністичну владу. В житті дотримувався засади «зло добром перемагай», застерігав також перед ненавистю до посадових осіб. Багато разів був залякуваний і переслідуваний представниками влади. 19 жовтня 1984 р. його схопили офіцери Служби Безпеки з ІV Департаменту МВС, що боровся з Католицькою Церквою. Надзвичайно жорстоко побивши, кати вкинули священика до Вісли на греблі біля Влоцлавка. Могила о. Єжи при храмі святого Станіслава Костки в Варшаві стала місцем паломництва людей зі всієї Польщі та світу. У 1997 році Церква розпочала беатифікаційний процес о. Попєлушко. 19 грудня 2009 року Бенедикт XVI підписав декрет про мучеництво о. Єжи, чим завершив беатифікаційний процес капелана „Солідарності”.

Саме представлення о. Єжи Попелушко тільки як мученика комунізму, ба навіть, як і героя минулої епохи було б напевно мінімальною рисою, яка його може описати та характеризувати, як особистість та як святого. Отець Єжи є святим на сьогодні.

Його беатифікація у 2010 році підкреслює те, що має він бути взірцем святості саме для нас, людей які живуть вже в інші часи.

 *******       *******       *******

Вчитель будування відносин
Отець Попєлушко просто любив людей. Без перебільшення, але щиро, вмів глибоко цікавитися іншою людиною, її життям, її перспективами, її проблемами. Шанував кожного. Не пригноблював. Вмів створити навколо себе духовний простір для інших. Притягував людей, бо вони відчували його доброзичливість. Був добрим вчителем налагодження контактів, будування відносин, створення правдивої дружби. Це покровитель всіх тих, які живуть в добу індивідуалізму і які гоняться за самореалізацією, страждають з приводу самотності і незважаючи на часті відвідини у психотерапевтів не в стані подолати цієї самотності.

Відповідальний за найслабших
На нього можна було покластися в хворобі, чи у проблемах з помешканням, з матеріальними проблемами. Завжди допомагав. Проблеми інших були його проблемами. Не звертав увагу на те що йому погрожували, а захищав тих яких найбільше принижували. Був захисником людської гідності. Говорив про суспільну справедливість, про будування спільного добра, про солідарність. Будучи душпастирем охорони здоров’я він багато своєї енергії відав на захист ненароджених дітей. На жаль, кожна епоха, має своїх найслабших представників, які не можуть захистити себе самостійно і потребують чужої допомоги, але ця сама “епоха” досить часто виявляється байдужою до них. Проблеми «далекої» Африки, соціальні нерівності, аборти та евтаназія показують нам, що надалі потрібно захищати гідність тих, які самі не можуть себе захистити.

Охоронець правди
Як написав Йоан Павло ІІ в енцикліці „Veritatis splendor” мученики є сторожами «на межі між добром і злом». О. Єжи Попєлушко протягом цілого свого життя захищав цю межу між правдою та брехнею. Говорив про вартість правди, а також про марноту брехні, яка вимагає багатьох слів і так дуже швидко гине. Сьогодні в добу інформаційного шуму, релятивізації і суб’єктивізації вартостей, коли встановлення чіткої межі між добром і злом не вважається ознакою доброго тону та не являється в гармонії з політичною думкою. Він є свідком того, що не все буває в цьому житті корисним. Та є речі і справи за які варто померти.

Взірець священика у співпраці з мирянами
Його величність народилася при вівтарі, а не при якійсь діяльності. Був людиною глибокої молитви і великої довіри до Господа. Може бути прикладом у відносинах між священиком і мирянами. Говорив простою мовою, ніколи нікого не навертав силою. Але однак був душпастирем сконцентрованим на своїй місії провадження людей до Бога.

Вчитель вільності
У своїх проповідях багато говорив про вільність. Підкреслював, що вільність не означає анархію, тобто ділення всього чого людина забажає, але є свободою у пошуку добра. Навчав, що істотою вільності є внутрішня вільність, а початком кожного поневолення є відкинення Бога, тобто гріх. В сьогоднішню епоху це навчання є актуальним.

Покровитель єдності
Вмів єднати людей. Створював спільноту. Був людиною діалогу і поєднання. Завжди старався, щоб не було розділів між братами.

Зло добром перемагав
Любов неприятелів – це універсальне послання Євангелії. Зло добром перемагати. Бути вільним від ненависті, пожадливості та помсти. Вміти побачити в своєму противнику і переслідувачеві людину, якій можливо потрібно допомога. Попєлушко виходив з гарячою кавою до “міліціянтів”, які замерзали на холоді коли зимою слідкували за його домом. Йдучи проти своїх друзів ніколи не називав публічно прізвищ, які «лили бруд на його особу». Пояснював, що воює зі злом, а не з жертвами зла. Це є завданням для кожного християнина, незважаючи на час в якому приходиться йому жити.

Звичайний святий
Був людиною, яка мала «і кров і кості». Зовсім звичайною людиною, «сірий» учень, міністрант, семінарист, священик. Не народився святим, мав свої слабкості. Любив машини. Будучи молодим вікарієм боявся проголошувати проповіді. Його постать може бути заохоченням для «середніх» і «слабких», які думають, що святість є тільки для «великих» і «вибраних».

За матеріалами: www.catholic-media.org 

Додати коментар


Захисний код
Оновити