flag-ua-honoratki

                                                                       
header-sample

Пропонуємо Вашій увазі форму молитви під назвою скрутація, тобто молитовне читання Божого Слова. Робити скрутацію – означає „досліджувати” Слово, а в його світлі досліджувати своє серце.

Господи, дай мені пізнати Тебе, дай мені також пізнати й себе!

Молитовне читання Святого Письма

Пам'ятаймо одну дуже важливу річ: життя християнина – це літургія, це прославлення Бога, це життя для Божої слави. Скрутація Святого Письма допомагає вчинити життя християнина такою літургією.

Щоб краще зрозуміти, про що йдеться, і для заохочення до скрутації, прочитаю вам кілька уривків з Талмуду, тобто з єврейської книги, що містить в собі коментарі до Святого Письма. Не дивуйтеся, що цитую єврейську книгу. Християнство сягає своїм корінням єврейської релігії. Наша скрутація, тобто молитовне читання Святого Письма, також має своє коріння в єврейській релігії, в релігійних звичаях вибраного народу.

Що можемо прочитати про дослідження Святого Писання в Талмуді?

  • Стіл, при якому не вимовляють слів Святого Письма (Тори), є “ідолопоклонним столом”, тобто столом, за яким поклоняються ідолам та божкам.
  • Якщо зустрінуться двоє братів у вірі, й у їхній розмові не буде жодного слова зі Святого Писання (Тори), то така розмова – ідолопоклонна, тобто світська, безвартісна, і під час її віддаємо честь божкам.
  • Для єврея не існує більшої та важливішої справи, ніж вивчення Святого Писання (Тори).
  • Досліджувати тексти Святого Писання, видобувати з них те, що можна втілювати в життя – це найбільший привілей, і, одночасно, головний обов'язок кожного віруючого єврея.

о. З.Червінський

Як проводити скрутацію Святого Писання?

Скрутація Святого Писання – це форма молитви зі Святим Письмом. Не йдеться про якесь суто розумове біблійне дослідження, а про молитовний контакт з Богом за допомогою текстів Біблії.

Тому не обов'язково прочитати і розважити всі тексти даної скрутації. Якщо якісь тексти особливим чином промовляють до тебе, вистачить, якщо зупинишся тільки на деяких з них.

  • Скрутацію розпочинаємо з молитви про світло і допомогу Святого Духа, а також з роздумів над основним текстом, від якого починається дана скрутація.
  • Скрутація, якщо є така можливість, може тривати близько півтори години. Якщо не розважимо всіх текстів і багато з них залишиться, можемо з ними зробити наступну скрутацію.
  • Технічно рекомендується робити таким чином: виписати на аркуш координати і зміст віршу, вказаного на схемі скрутації (наприклад, Мт 14, 36 „І благали Його, щоб бодай доторкнутися краю одежі Його. А хто доторкався, - оздоровлений був.”) А навколо (або з боку) цієї цитати записати коротенько, що Бог сказав мені в серці, коли я читав зазначений уривок. Для кращого зрозуміння тексту можна прочитати контекст вказаного віршу.
  • Для скрутації потрібна Єрусалимська Біблія. Біля багатьох віршів та в коментарях під текстом вона пропонує читачеві численні посилання до інших біблійних віршів, які є паралельними або теологічно зв'язаними між собою. Оскільки Єрусалимська Бібля ще не перекладена на українську мову, користуємося власне цими, вже складеними, скрутаціями, що зроблені на підставі Єрусалимської Біблії на інших мовах.
  • Пропозиція плану перебігу скрутації Святого Писання:
  • молитва на початок скрутації;
  • читання текстів та запис думок, що стає діалогом з Богом – молитвою, під час якої також можемо просити Бога про допомогу та світло, якщо не чуємо Його, чи не розуміємо;
  • молитва на закінчення скрутації.