flag-ua-honoratki

                                                                       
header-sample

Субота, 01 травня 2021, 17:29
У суботу, 1 травня, о 14:30 відійшла до вічності сестра Божена Анастасія Рой-Рудніцька, яка належала до Згромадження Малих Сестер Непорочного Марії.
 
PSX 20210501 003237
 
Похоронна Свята Меса буде звершена 4 травня о 12:00 у парафії св. Йоана Хрестителя в м. Мостиськах. Після цього відбудеться поховання на міському цвинтарі.
 
Сестра Божена Анастасія Рой-Рудніцька, народилася 8 травня 1945 року в польському селі Ласатки, смт. Чорний Острів, Хмельницької області. Таїнство Хрещення Анастасія отримала з рук о. Броніслава Мірецького в м. Підволочиська, а таїнство Миропомазання їй уділив о. Андрій Гладисевич в м. Полонному у 1963 році. Батьки Володимир та Станіслава дали глибоке релігійне виховання своїм п’ятьом дітям.
 
Після закінчення середньої школи в 1965 році, Анастасія навчалася в училищі крою та шиття в смт. Чорний Острів. Пізніше працювала в хлібопекарні в м. Хмельницькому. Часто приїжджала на духовні розмови в с. Маниківці до о. Яна Ольшанського, пізнішого єпископа ординарія Кам’янець-Подільської дієцезії. Саме о. Ян Ольшанський познайомив Анастасію з нашою с. Херубіною Лапковською, яка в той час перебувала в с. Маниківцях.
 
В 1966 році Анастасія виїхала до Риги, де 2 серпня була прийнята до постулату. Рік працювала санітаркою в лікарні та навчалася в медичному училищі, а після його закінчення працювала медсестрою. 4 жовтня 1966 року, в Ризі Аннастасія Рой-Рудніцька була прийнята до новіціату, та отримала монаше ім’я с. Божена від Матері Божої Святого Розарію. Монашу формацію с. Божена проходила під опікою с. Херубіни Лапковської. Свої перші обіти с. Божена склала в урочистість Христа Царя Всесвіту 21 листопада 1968 року в Ризі.
 
У листопаді 1969 року, на запрошення о. Рафала Керницького, пізнішого єпископа-помічника Львівської архідієцезії, наші сестри приїхали працювати в Україну. Першим домом тут став будинок у м. Львові по вул. Квітки-Основ’яненка, 12, а с. Божена Рой – першою сестрою гонораткою в Україні.
 
Це були важкі радянські часи, де віросповідування було заборонене та переслідувалося владою. В ці нелегкі часи, с. Божена таємно проводила катехезу при Львівській катедрі, та в костелі святого Антонія, мужньо визнавала свою католицьку віру всюди де перебувала, свідчила про Бога особливо в лікарні, в якій працювала від 1969-1990 роки. На довші вихідні, або під час відпустки с. Божена їздила до Бердичева, Житоимирської області, до Каплички на Чуднівській,81. Отець Амброзій Міцкевич Святі Меси звершував тоді на цвинтарях та в звичайних хатах. Сестра допомагала отцю в приготуванні до Святої Меси та проводила катехези дорослим та дітям, готуючи їх до Святих Таїнств. Також дбала про стан літургійних речей, одягу, та діючих на той час Каплиць, зокрема в м. Коростені, та в м. Бердичеві, по вул. Чуднівській, 81. Завдяки її служінню в катехезі та співпрацюючи з о. Амброзієм Міцкевичем, віра на теренах Житомирщини зростала і поглиблювалася. Згодом до нашого Згромадження почали зголошуватися дівчата, які заохочені прикладом с. Божени, захотіли служити Богу. Таким чином повставали нові доми Згромадження і відкривалися нові спільноти сестер.
 
21 листопада 1971 року в м. Ченстохова (Польща) с. Божена Рой, склала свої довічні обіти на руки Генеральної Настоятельки сестри Юлії Внукович.
 
У 1973-1975 с. Божена отримала катехетичну освіту в Варшавському Коледжі.
 
В 1976 році с. Божена була магістрою новіціату та інших етапів монашої формації.
 
В 1980 році с. Божена стала заступницею настоятельки Вікаріату, а 1983-1987 роках виконувала служіння Настоятельки Вікаріату в Україні.
 
В 1990-1995 року – С. Божена навчалася в Польщі у Люблінському Католицькому Університеті, де здобула диплом та ступінь магістра богослов’я.
 
У 1992-1993 роках в м. Городок Хмельницької області при Дієцезіальній духовній семінарії с. Божена разом з єпископом Яном Ольшанським започаткувала та вела катехетичний курс, який розвинувся і тепер є Інститутом Богословських Наук Непорочної Діви Марії.
 
Через свій фізичний стан с. Божена не в змозі була виконувати апостольське служіння, але надалі мешкаючи у Львові, випромінювала радість духа та посмішку на обличчі.
 
Сьогодні, 1 травня 2021 року, у спомин святого Йосифа, та першу суботу місяця, відійшла до дому Отця.
 
Сьогодні, дорога наша Сестричко, з низьким поклоном дякуємо Тобі за Твою жертовну службу Господу, за витривалість у покликанні до кінці. Заносимо наші молитви до Господи і всіх просимо про молитву у намірі с. Божени Рой-Рудніцької, щоб Милосердний Бог дарував їй провини і прийняв у своє Царство.
 

Додати коментар


Захисний код
Оновити