flag-ua-honoratki

                                                                       
header-sample

П'ятниця, 30 вересня 2022, 18:37
У першу суботу жовтня будемо роздумувати над третьою світлою таємницею - Проголошення Божого Царства і заклик до навернення.
 
propowid na gori
 
З Євангелія від Матея (Мт 5, 1-12)
 
Побачивши юрбу, Ісус вийшов на гору; коли Він сів, до Нього підійшли Його учні. І, відкривши Свої уста, Він навчав їх, промовляючи: Блаженні убогі духом, бо їхнє Царство Небесне. Блаженні ті, хто плаче, бо вони будуть потішені. Блаженні лагідні, бо вони успадкують землю. Блаженні голодні й спраглі праведності, бо вони наситяться. Блаженні милосердні, бо вони помилувані будуть. Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать. Блаженні миротворці, бо вони синами Божими названі будуть. Блаженні переслідувані за праведність, бо їхнє Царство Небесне. Блаженні ви, коли будуть вас зневажати та переслідувати, і наговорюватимуть на вас усяке лукаве [слово], обмовляючи вас за Мене. Радійте й веселіться, бо велика нагорода ваша на небесах, адже так само переслідували пророків, які були перед вами.
 
Уривок для сьогоднішніх роздумів наводить нам нагірну проповідь Ісуса про блаженства. Це своєрідна програма Царства Небесного. Ми, як охрещені, покликані успадкувати це Царство, більше того, будувати його вже тут, живучи на землі, у нашій щоденності.
 
Блаженні означає щасливі. Прагнення щастя притаманне кожній людині. Ці блаженства є обітницею Бога, який не є байдужий до свого люду, а перебуває поруч у кожній ситуації: потішає, насичує, називає своїми дітьми.
 
Євангеліст Матей записує дев’ять блаженств: перші вісім говорять про позицію християнина щодо світу, а останнє - стосується тих, хто страждає за Христа. Врешті наприкінці чуємо заклик до радості: страждання для Христа - це знак того, що йдемо відповідною дорогою.
 
Звернімо увагу на перше блаженство. Блаженні вбогі духом. Ця убогість не стосується виключно браку коштів чи економного життя. Це стосується також релігійного виміру. Убогий це той, хто смиренно стає перед Богом, без власних заслуг, визнаючи, що все, що має - отримує від Бога та завжди є від Нього залежний. Така позиція впливає на життя людини. Наші відносини з Богом поступово перемінюють наше життя та спонукають нас жити логікою Євангелія.
 
Безперечно, для людини убогої духом не притаманне нагромадження капіталу та майна задля своїх забаганок, не йдеться про те, щоби мати, а про те, щоби вміти помітити, хто не має і з ким потрібно поділитись. Така людина завжди досвідчуватиме радості від того, що дає (фактично дає не своє, а Боже, бо все отримала від Нього) і не буде прив’язана серцем до матеріальних речей.
 
Чи можу сказати, що я живу цим блаженством? Можливо, у моєму житті є хтось, хто для мене є прикладом убогості в духу (подякую Богу за таку людину)? Який один крок можу зробити в напрямку цього блаженства? Можливо це буде конкретна постанова поділитись з кимось коштами чи певними речами?
 
Маріє, Ти знаєш, що значить бути убогим духом та цілковито залежати від Бога, бо ж без Нього ми ніхто. Навчи мене бути чуйною на натхнення Святого Духа та прагнути бути убогою духом, аби досвідчити справжньої радості, яка триває не лише на землі, а й у вічності.
 

Додати коментар


Захисний код
Оновити