flag-ua-honoratki

                                                                       
header-sample

П'ятниця, 03 червня 2022, 20:12
У першу суботу місяця, що припадає на 4 червня, пропонуємо вашій увазі роздуми над таємницею смерті Ісуса на хресті. Цього разу вдивляймося у постать Марії, Яка стоїть під хрестом.
 
maria
 
“А при хресті Ісусовім стояли його мати, сестра його матері, Марія Клеопова та Марія Магдалина. Бачивши Ісус матір і біля неї учня, що стояв, - а його ж любив він, - мовить до матері: "Жінко, ось син твій." А тоді й до учня мовить: "Ось матір твоя." І від тієї хвилі учень узяв її до себе” (Йо 19, 25-27)
 
Хоч ми вже пережили Вознесіння Ісуса та стоїмо на порозі Зіслання Святого Духа, однак фрагмент Євангелія про смерть Ісуса на хресті особливо актуальний для нашого народу, який зараз переживає випробування війною.
 
Святе Письмо дуже скупе описує перебування Марії під хрестом. Так само під час роздумів над стояннями Хресної дороги ми звикли думати лише про зустріч поглядами Матері та Сина. Жодних слів євангелісти нам не передали.
 
Може Марія була маломовна? Чи Ісус був такий? Можна будувати багато гіпотез, однак сьогодні подивімося на це з іншої сторони. Коли два серця єднаються узами любові (чи то у сім’ї, у подружжі чи інших відносинах), то тоді слова не мають такого великого значення. Багато речей вже знаєш і без слів, певні моменти можеш передбачити, адже так добре знаєш вже кохану людину.
 
Поміркуймо над тим, який зв’язок сердець мали Мати і Син …
 
У найважчих моментах не потрібно було слів … достатньо було бути і співпереживати. Ось такий досвід ми маємо також і зараз, коли багато з нас, наші близькі або знайомі, а часом навіть і не знайомі, але ті, хто наважились постукати у двері нашого життя, більше потребують не нашого слова, а присутності та співпереживання, зрозуміння. Марія могла співпереживати Ісусу, бути з Ним, тривати у молитві, бо жила згідно тої ж логіки, логіки Бога, логіки Євангелія. Розуміння Божої логіки, яке між іншим відкриваємо через Боже Слово та молитву, дає змогу дивитись на болючі ситуації з іншого ракурсу, який сповнений пахощами Воскресіння.
 
Це перебування на молитві також позначило час після Вознесіння. Марія разом із учнями триває на молитві та в очікуванні Святого Духа.
 
Перед обличчям численних новин про смерть та руйнування під час війни, окупацію та військові втрати, знущання та каліцтва під час війни можна втратити орієнтир. Можна відкрити двері свого серця для паніки, страху та розпачу. Марія може нас навчити переживати цей час страждання. Це не значить, що буде легко, але тоді страждання набуває зовсім іншого сенсу та здатно принести плід, що випливає з єднання своїх страждань зі стражданнями Ісуса. Поміркую, яким чином я хочу наслідувати Марію, Яка стоїть під хрестом?
 
Пресвята Діво Маріє, Мати Христа, Мати Церкви і моя Мати! Сьогодні разом із Тобою хочу стати під хрест Спасителя та вчитись від Тебе, як переживати цей час, коли наш народ переживає свою Хресну дорогу …
 
У переддень Зіслання Святого Духа єднаю своє серце із Твоїм та з усіх сил кличу: прийди, Святий Духу! Прийди та віднови обличчя нашої української землі, сформуй наше мислення відповідно до Божої логіки та дай дивитись на світ через “окуляри” Євангелія…
 

Додати коментар


Захисний код
Оновити