flag-ua-honoratki

                                                                       
header-sample

Неділя, 28 листопада 2021, 09:25
У першу неділю Адвенту Боже Слово закликає нас пильнувати і молитись «в кожному часі», аби стати приготованими перед Сином Людським. Здається, що ці слова виконати не просто, адже не можемо сісти і лише молитись, тим самим занедбуючи наші щоденні обов’язки дружини чи чоловіка, студента чи працівника. Однак блаженний отець Гонорат Козьмінський дає нам пораду, яка може стати ключем до наших роздумів.
 
the-blowup-CuOZuiZDBWU-unsplash
 
У нашому духовному життя ми потребуємо підтвердження нашої присутності при Богові. Іноді можемо сказати, що відчула в нашому житті «Божу руку», ніби дотик Отця, який тримає свою дитину за руку. Цей момент дуже гарно проілюстрував Мікеланджело у сцені створення людини на фресці Сикстинської капели.
 
Блаженний Гонорат невтомно працював над тим, аби випрацювати в собі пам’ять про Божу присутність. Скрупульозно записував у своєму щоденнику постанови внутрішніх зусиль на зосередженні уваги під час спільної монашої молитви, малих перерв на короткі молитовні заклики під час розумової праці. Свої роздуми на цю тему він висловив у короткій реколекційній постанові: «Щогодини відновлювати свідомість Божої присутності».
 
Також цією думкою поділився з членами заснованих ним чернечих родин, заохочуючи їх до випрацювання в собі «шостого» чуття, яке полягало на відчутті реальної Божої присутності під час апостольських служінь. Найпростішим жестом, який відкривав би живу Божу присутність мало би бути подавання руки помочі потребуючим, загубленим, сиротам. Простіше – промовляти молитовні заклики в обраних годинах, наприклад, коли чуєш, що дзвони б’ють на «Ангел Господній». Набагато важче відновлювати свідомість Божої присутності, коли допомагаєш потребуючому, а у звичайному жесті рукостискання відчувається дотик долоні Сина Чоловічого.
 
«Благословіть Господа слова, всі слова, що зачаті від Святого Духа и стали тілом – вчинком у мені та в тих, яких Ти мені дав», - писав о. Гонорат до сестер.
 

Додати коментар


Захисний код
Оновити