flag-ua-honoratki

                                                                       
header-sample

Субота, 16 травня 2020, 15:19
Простий, рецепт на це подає сам Ісус: «Якщо хочеш бути досконалим, піди, продай все, що маєш, роздай бідним, і будеш мати скарб на небі; потім приходь і йди за мною. (Мт 19, 21) Коли хтось хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій і йде слідом за мною» (Мк 8,34)».
 
IMG 2071
 
По-перше, потрібно хотіти, треба прагнути робити «щось більше»! Святий Франциск з Ассізі, який залишив нам Устав, не вигадував власних правил, а черпав їх з Євангелія і прямо закликав слухати «солодких слів Господа», а потім робити те, що почули. Щось подібне робив і отець Гонорат Козьмінський OFMCap, засновник нашого Згромадження. Він шукав способу життя в Євангелії, вдивляючись в життя Ісуса, приглядався до родини з Назарету і відкривав, що Ісус ані одягом, ані помешканням не вирізнявся з-поміж інших людей. Ця таємниця Ісуса – прихованого Бога, близького Бога, Бога між нами так захопила о. Гонората, що він, врешті, зрозумів, на чому полягає чернече життя. Блаженний написав сестрам так: «Чим більше Малі Сестри Непорочного Серця Марії будуть наближені до світу, тим менше будуть захищені затворництвом і чернечим одягом, тому вони набагато більше мають дбати про святу чистоту».
 
По-друге, потрібно питати Бога, якою є Його воля: «Господи, що Ти хочеш, щоб я робила?» Слухати Його Слова, споживати Його Євхаристійне Тіло, читати Святе Письмо, мати час на молитву, тобто на особисту розмову з Богом. Остаточне рішення залишається за Богом - це Він кличе, і Його голос, Його воля - єдина властива мотивація до чернечого життя. Зі сторони ж людини, однак, має бути бажання слухати і розпізнавати, що Бог очікує від її життя.
 
У розпізнанні покликання допомагають реколекції, зустрічі, дні зосередження, організовані сестрами в різних домах Згромадження. Безпосередній контакт, спільна молитва з сестрами, спільний стіл, а передусім - присутність Ісуса, укритого в Пресвятих Дарах в каплиці – все це допомагає в особистому розпізнанні свого покликання. Якщо в серці з’явиться тверде переконання, що саме з любові до Господа ти хочеш і можеш жити убогістю, в послусі та чистоті, то без вагання скажи про це одній з сестер!
 
Отже, по-третє, скажи про свої наміри служити для Господа знайомій сестрі гоноратці! Якщо не можеш це зробити особисто, напиши листа, е-maila, зателефонуй!
 
Святий Франциск писав: «У такий спосіб під керівництвом Господа нехай розпочинають життя в покуті, усвідомлюючи, що всі невпинно маємо навертатися. На знак навернення і посвячення євангельському життю нехай одягнуть вбогий одяг і зберігають простоту в поведінці ( з Уставу і життя братів і сестер Третього Регулярного Чину Святого Франциска).
 
Дівчата, які розпочинають чернече життя у сестер гонораток, посвячуються Господу через Непорочне Серце Марії, пізнають життя і духовність своєї нової родини. Оскільки гоноратки – це укрите Згромадження, сестри постулантки носять скромне, але жіночне, вбрання, беруть участь в спільнотовому житті сестер і все більш глибше утверджуються в своєму покликанні. Постулат завершується з моментом вступу до новіціату, а тут вже сестри « залишаючи всі турботи і клопоти, нехай стараються всякими способами, якомога краще «служити Господу, любити, шанувати, а також прославляти Господа чистим серцем і чистою душею» (з Уставу і життя братів і сестер Третього Регулярного Чину Святого Франциска з Ассізі).
 
І останнє, четверте: якщо любиш, ти можеш осягнути все!
 
С. Зита Врона SCM

Додати коментар


Захисний код
Оновити