flag-ua-honoratki

                                                                       
header-sample

Середа, 04 жовтня 2017, 17:29

Сьогодні Церква вшановує святого Франциска з Ассізі, який вважається духовним отцем не лише орденів, а й великої кількості мирян. Як і кожен святий, Франциск був людиною молитви. Дзеркалом його життя стала молитва “Отче наш”.

swFRantsysk

Переглядаючи роздуми святого над Господньою молитвою можемо побачити, як він глибоко зрозумів її сенс. Це не була лише формула. Джерелом цього напевно є те, що ця молитва перепліталася з його життям і окреслила його. Коли Франциск мав конфлікт із батьком, то настав момент, коли він сказав: “Відтепер хочу сказати: Отче наш, що єси на небесах, а не : Отче мій, П’єтро Бернардоне”. Таким чином син купця, покликаючись на молитву “Отче наш” звільнив себе від спадщини і родичів.

Коли невдовзі до нього приєднались товариші, щоби з ними ділити радикальний спосіб життя, навчав їх молитви “Отче наш” як найважливішої спільної молитви. Франциск радив її також усім християнам, коли так написав: “Усім вірним на цілому світі: І прославляймо Його, і молімося вдень і вночі, говорячи: Отче наш, що єси на небесах, бо завжди ми повинні молитися і не припиняти”.

Можна впевнено сказати, що молитва “Отче наш” була для святого заповітом і програмою. Вона багато в чому пояснює спосіб життя святого з Ассізі та його спільноти. Сам Франциск є цією молитвою, а його орден - спільним пережиттям “Отче наш”. Його роздуми над Господньою молитвою - свідчення життя, глибокий досвід пережитий на практиці, а також запрошення для нас, аби ми полюбили цю молитву і нею жили.

А ось сам текст роздумів:

О Всевишній Отче наш: Сотворителю, Відкупителю, Утішителю і Спасителю наш!

Що єси на небесах: в Ангелах і Святих. Просвічуєш їх, щоб Тебе пізнали, бо Ти єси світлом; розпалюєш їх, щоб Тебе любили, бо Ти, Господи, є Любов’ю; мешкаєш в них і наповняєш, щоб їх ущасливити, бо Ти, Господи, є Добром – найвищим і вічним, від якого походить усяке добро, і без якого немає ніякого добра.

Нехай святиться ім`я Твоє: нехай заясніє в нас світло твого богопізнання, щоб ми пізнали, якою є ширина твого благодіяння, довгота твоїх обітниць, висота Твоєї величі та глибина твоїх присудів.

Нехай прийде Царство Твоє: щоб Ти царював у нас ласкою своєю і привів нас до свого Царства, де будемо споглядати на Тебе без перешкоди, досконало любити і в радісному з’єднанні втішатися Тобою на віки.

Нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі: щоб ми любили Тебе всім серцем, повсякчас про Тебе думаючи; всією душею своєю, безупинно Тебе прагнучи; всіма мислями своїми, до Тебе звертаючи всі наші бажання та шукаючи в усьому Твоєї слави; та всіма силами своїми, вживаючи всі наші сили та здібності душі і тіла на служіння Твоїй любові, а не для чогось іншого. І ближніх наших любімо, як себе самих, усіх – скільки сил – притягаючи до Твоєї любові; втішаючися з добра інших, як з власного; співчуваючи в нещастях і не даючи нікому жодного згіршення.

Хліб наш насущний – возлюбленого Сина Твого, Господа нашого Ісуса Христа – дай нам сьогодні: на спогад, для зрозуміння і вшанування тієї любові, якою Він нас обдарував, і того, що задля нас сказав, учинив і витерпів.

І прости нам провини наші: заради Твого невимовного милосердя, силою Страстей возлюбленого Сина Твого, через заслуги і заступництво Пресвятої Діви і всіх вибраних Твоїх.

Як і ми прощаємо винуватцям нашим: а чого ми з усього серця не відпускаємо, Ти, Господи, навчи нас вповні прощати, щоб ми заради Тебе справді любили ворогів наших і благоговійно за них молилися до Тебе, нікому не віддаючи злом за зло, та щоб ми намагалися у Тобі всім служити поміччю.

І не введи нас у спокусу: укриту чи явну, несподівану чи невідступну.

Але визволи нас від лукавого: минулого, теперішнього та майбутнього.

Використані матеріали:

Leonarda Lehmanna OFMCap "Święty Franciszek mistrz modlitwy"

Францискові молитви

Додати коментар


Захисний код
Оновити