flag-ua-honoratki

                                                                       
header-sample

П'ятниця, 16 жовтня 2020, 09:50

Цього року, 16 жовтня, минає 32 роки від моменту проголошення блаженним отця Гонората Козьмінського OFMCap, харизматичного проповідника та духовного керівника великої кількості душ, засновника численних монаших згромаджень.

P1020785

Папа Йоан Павло ІІ під час беатифікації так говорив про Гонората Козьмінського: "Ось огорнутий Божою благодаттю блаженний Гонорат Козьмінський з Бялей Подляскі, монах відданий великодушно і без решти своєму ідеалу брата меншого (капуцина). Справжній духовний син святого Франциска. Священик і апостол. Витривалий служитель таїнства Покаяння, а його прямо таки героїчне служіння у сповідальниці було справжнім духовним керівництвом. Він мав глибокий дар відкриття та виявлення шляхів Божого покликання. Він був людиною наполегливої молитви, особливо поклоніння Пресвятим Дарам. Занурений у Бозі, він одночасно був відкритий для земної реальності. Очевидець його життя сказав, що він "завжди ходив з Богом".

Беатифікація Козьмінського відбулась 16 жовтня 1988 року у Римі. На цей день припали 10 річниця вибору понтифіком Йоана Павла ІІ та 159 річниця народження блаженного.

До проведення беатифікаційного процесу були залучені брати капуцини, серед яких був о.Ґабріель Бартошевський, а також сестри з гоноратських згромаджень.

Отець Бартошевський, який зараз призначений віце-постулатором канонізації отця Гонората, пригадує: "Процес беатифікації тривав дуже довго - почався 1949 року і завершився через 39 років. Першим завданням було прослуховування наочних свідків життя бл. Гонората. Потім треба було зібрати усе що він писав, а цього є дуже багато. Самих лише друкованих видань - 90, крім того є багато рукописів - проповіді, чернетки чергових публікацій, кореспонденція. Під час процесу потрібно було перечитати все, це було важко, бо почерк блаженний мав каліграфічний і дуже дрібний".

Завершенням беатифікаційного процесу Козьмінського було визнання надприродного характеру зцілення за його заступництвом. Такий випадок відбувся 1926 року у Ченстохові. Сестра Домініка Мурашевська, гоноратка, була оздоровлена з раку підшлункової. Вивчаючи надану документацію, лікарська комісія визнала цей випадок чудом.

Реліквіарій на світлині вище - реліквії бл. Гонората, що знаходяться у санктуарії в Новим Мєшчє у Польщі.  

Джерело: сторінка kapucyni.pl 

Додати коментар


Захисний код
Оновити